Paleis het Loo nog net open
Een groot gedeelte van mijn puberteit heb ik doorgebracht in Velp, vlakbij Arnhem. Daar heb je Burgers Bush en het Openluchtmuseum, vlak naast elkaar. Ken je dat, de dingen om de hoek bewaar je voor later, of denk je niet eens aan. Zo was het ook met het Openluchtmuseum, en het Paleis het Loo.
De 28ste december 2017 is het zover. Samen met een vriendin hebben we afgesproken om er een lekker dagje van te maken. Zij heeft jaren in Apeldoorn gewoond, en was er ook nog nooit geweest. In combinatie met het volgen van The Crown op Netflix, komen we helemaal in de sfeer.
Loop je mee?
Koninklijk dineren iets voor jou?
Er heerst een gezellige sfeer. Af en toe komt de zon door als we naar buiten lopen. In het Paleis is het vooral donker. Gelukkig worden de kamers op gesierd met veel sierlijk en soms overdadig gedekte koninklijke tafels. Wel leuk om zo een kijkje te kunnen nemen, daar was ik nou benieuwd naar. Achter de gesloten deuren te kunnen kijken. Ik krijg een beetje een gevoel erbij. Veel meters moeten er gemaakt worden als er gegeten wordt en wie doet wat eigenlijk. Een suppost weet me te vertellen dat er 200 mensen in dienst zijn bij het Loo, van tuinman, suppost tot kok. Bij de sluiting van het Loo tot 2021, ivm renovatie, krijgen de supposten een andere taak, en sommige, die geen vast contract hebben, komen niet meer terug. Net zoals in een ander echt bedrijf.
Het meeste wat me is bij gebleven zijn de kamers met de “gewone” huiselijkheid (1) Een kamer waar prinses Margriet en haar familie haar kerst vierden. Op de tafel een zelf gemaakt boeket van Margriet, en zelf versierde kerstboom. Kamers met pracht en praal (2,4) De laatste is de gedekte tafel, zoals hij was in het Paleis op de Dam, toen Willem Alexander zijn 50ste verjaardag vierde.
En dan nog een wat ingetogenere opstelling(3) met nep kaarsen, niks brandde er echt. Mooi toch die verschillen.
Koninklijk servies WM Koning Willen Alexander en prinses Maxima, Delfts Blauw
Dan wil ik je niet het nieuwe servies van Willem en Maxima onthouden. Het zeer oude koninklijke servies was niet meer compleet, en kon niet meer bij gemaakt worden, vandaar dit mooie ontwerp.
De ijsvogel, komt veel voor in de oudere serviezen in de Koninklijke familie.
De ijsvogel verwijst naar de tekst die op de achterkant van het nieuwe servies is aangebracht: ‘Saevis tranquillus in undis’. Vrij vertaald: ‘zich stevig staande houden in woelige baren’. Deze tekst was de lijfspreuk van Willem van Oranje en verwijst naar de woelige baren waar de ijsvogel zijn nest op bouwt.
Het servies is genaamd ‘Blossom Panache’. Delfts Blauw wordt gekenmerkt door stillevens met gelaagde blauwschakeringen. In de compositie is de oranjebloesem in een speels gedrapeerd boeket verwerkt, waartussen de ijsvogel van tak naar tak vliegt.
Het tafel dekken van een tafel gebeurd met een bijzondere precisie. Hier niet te zien, maar ze gebruiken er meetapparateur bij, zodat de afstanden kloppen van het begin tot het einde van de tafel. Pure wiskunde.
Een koninklijke groet Yolanda